Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Vivienne Westwood

Vivienne Westwood

Hon är känd för ett sprakande rött hår och för att ha tagit punken och new wave in i modevärlden. Vivienne Westwood blev känd för omvärlden när hon sydde kläder för Malcolm McLarens butik på King’s Road i London. Det var duons förmåga att synkronisera kläder och musik som formade punkscenen, dominerad av Sex Pistols, i Storbritannien på 1970-talet. Westwood inspirerades och drevs av punkens chockerande effekt och ville undersöka om det gick att få lite fart på modescenen. I dag säljs hennes kläder över hela världen och en del av hennes kreationer är knutna till någon av hennes många politiska ståndpunkter som till exempel motstånd mot kärnkraft, klimatförändringar och civila rättigheter.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood

Bakgrund och genombrott

Vivienne Westwood föddes i Tintwistle i Cheshire den 8 april 1941. När familjen flyttade till London började hon studera till silversmed på Harrow School of Art men avslutade aldrig sina studier. Istället utbildade hon sig till lärare och designade smycken vid sidan av lärartjänsten. Smycken sålde hon i en butik på Portobello Road. När hon mötte Malcolm McLaren blev han hennes främsta inspiration när det kom till punkmode. Även om Malcolm Mc Laren innebar en stor inspiration för Westwood fortsatte hon att undervisa, men hon sydde de kläder som McLaren designade. När McLaren blev manager för punkbandet Sex Pistols passade paret på att låta bandmedlemmarna bära de kläder som de hade designat. Det ledde till att Westwood blev en av arkitekterna bakom fenomenet punk fashion.

Ett kännetecken för Vivienne Westwoods designer var, och är, att de ofta talade för sig själva och som ett uttryck för hennes åsikter och kultur. Malcolm McLaren och Vivienne Westwoods första kollektion som visades för pressen och potentiella internationella köpare fick namnet Pirate. Framgången var ett faktum och det tog inte lång tid innan parets kläder visades både i London och Paris.

Samarbeten och företagen

Vivienne Westwood har tagit emot otaliga utmärkelser och samarbetat med flera olika designers. Hon har utsetts till hedersdoktor på Heriot-Watt University och Doctor of Letters av Campus in Galashiels för sitt arbete tillsammans med den inhemska industrin och användandet av skotska textilier. I ett nära samarbete med Richard Branson tog hon fram praktiska och funktionella arbetsuniformer till stewards och flygvärdinnor. Kläderna var självklart avsedda för att arbeta i men de hade klara inslag av hennes designstil och tillverkades i material som gynnar hållbarhet.

Vivienne Westwoods butiker återfinns världen över och företaget har expanderat successivt. 2013 meddelade Westwood att hon avvaktade ytterligare expansion för att tackla frågor om miljö- och hållbarhet. Två år senare meddelade företaget att man tänkte öppna en trevånings outlet-butik på Manhattan. Det finns drygt 60 Westwood outlets spridda över hela världen.

Utöver det har hennes kreationer bland annat synts i filmer som Sex and the City, där huvudkaraktären Carrie Bradshaw fotograferas i en brudklänning designad av Westwood. Bland Westwoods kunder finns kungligheter som prinsessan Eugeinie och hertiginnan av Cornwall, tillika prins Charles gemål, Camilla. Marion Cotilliard har även burit en klänning av Vivienne Westwood vid filmfestivalen i Cannes.