Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Philip Treacy – hattarnas mästare

Philip Treacy – hattarnas mästare

Han har skapat de mest fantastiska hattkreationer som burits av mer eller mindre kända kvinnor över hela världen. Philip Treacy är modisten och modedesignern som har gett hattarna en ny era och inte minst utökat gränserna för vad som kan kallas för hatt. Bland hans kunder finns bland annat prinsessan Beatrice, hertiginnan Meghan och skådespelerskan Sarah Jessica Parker.

Philip Treacy – hattarnas mästare

Philip Treacy – hattarnas mästare

Det är inte bara de intressanta och nyskapande hattarna som är kännetecknande för Philip Treacy. Han har även varit bidragit med en utmaning i reality-serien Project Runway och hade ett långt och nära samarbete med den talangfulle, dessvärre framlidne, brittiske modeskaparen Alexander McQueen.

Uppväxten på Irland

Modisten Philip Treacy växte upp på Irland i den lilla byn Galway med bara 500 invånare. Han är näst yngst av åtta syskon till en bagare och en hemmafru. Treacy studerade vid National College of Art and Design i Dublin innan han flyttade till London för fortsatta studier på prestigefyllda Royal College of Art in London. Det var här han började specialisera sig på att designa hattar och skapade sina första kreationer med hjälp av material som han hittade på lokala loppmarknader. Treacys examensvisning 1991 blev en modesensation och det dröjde inte länge innan hans innovativa och djärva skapelser uppmärksammades av världens ledande modedesigners. Hans skulpterade hattar bars snart av modeller som visade kollektioner från Chanel, Rifat Ozbek, Valentino och Versace. Framgångarna gjorde att Philip Treacy kunde start upp sitt företag, Philip Treacy Ltd, redan samma år som han tog examen. Dessutom tog han hem utmärkelsen Accessory Designer of the Year på Brittish Fashion Awards, 1991, 1992, 1993, 1996 och 1997.

År 2000 blev Treacy inbjuden av Chambre Syndicale, huvudorganisationen inom franskt mode, för att deltaga i Paris haute couture visningar, något ingen annan modist hade blivit inbjuden till på 70 år. Det var en stor ära och en stor milstolpe i den unge designerns karriär. Och sedan dess har framgångarna bara fortsatt.

Samarbetet med Alexander McQueen

Under sin framgångsrika karriär samarbetade Alexander McQueen med flera olika designers. Samarbetet med Philip Treacy resulterade i innovativa, spirituella och utmanande tolkningar av hur hattar och huvudbonader ska se ut. De nästan jämngamla designerna sammanfördes av deras gemensamma vän och mentor, moderedaktören Isabella Blow. Tillsammans gjorde designduon spektakulära modevisningar med McQueens kläder och Treacys hattar. McQueen såg sällan hattarna förrän precis före modevisningen och hade full tilltro till Treacys arbete. Ett förtroende och en respekt som var ömsesidig. Enligt Treacy kunde han göra hattarna med de kraftfullaste uttrycken till McQueens visningar eftersom hans shower klarade av hattarnas proportioner, extremitet och modernitet. Något som inte minst syntes i McQueens visning av höst/vinterkollektionen 2008, The Widow of Culloden, där Treacy använde fågelfjädrar, ibland hela vingar, ihop med tagel, bananfibrer, vass och horn från baggar.

Förutom att skapa hattar och huvudbonader till modeskapares kollektioner, designar Philip Treacy på uppdrag av privata kunder. Han arbetar för allt från unga kvinnor till mammor, film- och popstjärnor och medlemmar i den brittiska kungafamiljen. Själv säger han att han designar för alla kvinnor som är djärva nog att bära dem.