Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Konsten att designa kläder

Konsten att designa kläder

De allra flesta av oss kanske sitter på en ärvd symaskin, ofta finns den konstant nedpackad och det är ett stort projekt att både ta fram den och att hitta alla delar som ska passa in. Kanske sitter man och försöker laga det där femte hålet i strumpan med nål och tråd eller så undviker man att använda de där jeansen som faktiskt var alltför långa när man köpte dem och man tänkte att dem kan jag sy upp snabbt när jag kommer hem.

Konsten att designa kläder
Konsten att designa kläder

Att designa egna kläder kan vara ett billigt sätt att få exakt det plagg man vill ha till ett rimligt pris och med TV showen ”project runway”s ökade popularitet fick nog många TV tittare lite hybris för att senare börja leta efter symaskiner på blocket eller i sitt förråd. Är man född med tummen mitt i handen kan det kännas övermäktigt att designa sina egna kläder, men misströsta inte. Det finns möjligheter även för de som inte känner sig hemma med att teckna och att sy också.

Enklast möjliga

Gamla skjortor är toppen att börja med, de har en bas form och kan med lite klippning och lite sytråd förvandlas till små och söta klänningar för de allra minsta i familjen relativt enkelt. Vill man ha det ännu enklare kan man till exempel lätt köpa en T-shirt billigt för att sen trycka egen text på. Billigare och enklare än så blir det nog helt enkelt inte.

Utbildning inom design och textil

Utbildning inom design och textil
Utbildning inom design och textil

Ligger man på en helt annan nivå och faktiskt vill satsa på att designa kläder så finns det en mängd av olika skolor i Sverige som erbjuder möjligheten att studera design och textil. Många av dem erbjuder CSN stöd om man är i behov av detta och vill man hellre spendera studietiden på varmare breddgrader så finns både privata och CSN berättigade skolor även här, några exempel är i Italien, England och i Australien.

En utbildning inom modedesign i Sverige innefattar vanligtvis fördjupning och lära om bland annat materiallära, broderi, formgivning, och modehistoria.

Såklart är det ett krav att du är modeintresserad och har en dröm om att i framtiden arbeta med både konstruktion och med design. 

Efter avslutad kurs sitter man på en mycket bred utbildning som bland annat kan ge dig ett arbete som mösterkonstruktör eller som egen företagare. Vill man fördjupa sig inom ämnet så finns det även en fördjupningskurs att söka.

Har man väl börjat att designa så börjar man ofta i hemmet. Det är viktigt att ha ett välorganiserat utrymme och ordentlig utrustning. Vill man satsa på att sälja sina plagg bör man ha en vision och en hel del pengar att investera.

Framtidens shopping

Framtidens egen design och shopping av kläder spås av många vara ett så kallat IKEA koncept där man via nätet beställer hem material, färg på tyget, formen av eventuella fickor och knappar för att därefter sy ihop resten hemma själv. På detta sätt får du själv möjlighet att designa ditt eget plagg med möjligheten till att vara helt unik. Framtiden får utvisa vad som händer.