Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Klädhistoria

Klädhistoria

Låt oss prata kläder och klädeshistoria.  Att bära kläder är specifikt mänskliga egenskaper och många av de mänskliga geografiska samhällen hat några former av kläder. Det existerar än idag ingen information om när exakt som man började klä på sig men det finns ett par idéer kring anledningar till. Antropologer menar att djurskinn och växtlighet användes som skydd mot olika klimat.

En annan idé är att kläder först har uppfunnits för andra ändamål, som magi, dekoration, kult eller prestige, och sedan senare visat sig vara praktiska som skyddsmedel. Det finns arkeologiska fynd samt uppsättning av kläder inom konsten som kan hjälpa till att avgöra när speciella kläder visades upp i historien. Det finns dock en utmaning med att förvara arkeologiska bevis då vissa platser förvarar fynd på ett smartare sätt samt att vi än idag från vissa platser saknar bevis.

Textiler dök upp

Textilier dök upp i Mellanöstern under sen stenålder. Det finns bevis som tyder på att människor kan ha börjat klä sig någonstans för 100 000 till 500 000 år sedan. Primitiva syningsnålar har hittats och är daterade till cirka 40 000 år sedan. Färgade linfibrer som har hittats i en förhistorisk grotta i Georgien är gamla ungefär 36 000 år. För cirka 25 000 år sedan började Venusfigurerna att dyka upp i Europa, som avbildades med kläder. De hade korgmössor eller mössor, bälten i midjan och ett remsatyg ovanför bröstet.

Det första materialet som användes för kläder som inte var läder men textil kändes antagligen. Nålebinding, som är en annan tidig textilmetod – en typ av prekursor för stickning, dök upp någonstans 6500 f.Kr. som vissa bevis berättar. På en neolitisk plats i Çatalhöyük i Anatolien hittades det äldsta kända vävda textilier i Nära öst. De användes för att ”rulla” in de döda. Lin odlades från ca. 8000 f.Kr. i Nära öst, men får föds upp mycket senare år 3000 f.Kr. Bomull användes för kläder i det antika Indien från det femte årtusendet f.Kr. Linntyg gjordes i det antika Egypten från den neolitiska perioden. Lin odlades ännu tidigare.

Forntida Egypten

Forntida Egypten

Forntida Egypten kände också till olika spinntekniker som droppspindeln, hand-till-hand-snurrning och rullning på låret liksom om horisontell markvävstol och vertikal tvåstråms vävstol som kom från Asien. Forntida egyptier använde också linne för bandage för mumifiering och för kilts och klänningar. Det tidigaste beviset på silkesproduktion i Kina är mellan 5000 och 3000 f.Kr. och är i form av kokong av den tämjande silkesmask som skars i hälften av en vass kniv. Japan började med vävning under Jōmon-perioden som varade från 12 000 f.Kr. till 300 f.Kr. Det finns bevis på keramik figurer som avbildades med kläder och ett tygstycke tillverkat av barkfibrer från 5500 f.Kr. Vissa primitiva nålar återfinns också såväl som hampfibrer och mönsteravtryck på keramik som bevisar att det finns vävtekniker i Japan vid den tiden. Silkesvägen var mycket viktigt för utbyte av lyxtextilier mellan öst och väst. Det hjälpte till i utvecklingen av de stora civilisationerna i Kina, Egypten, Mesopotamien, Persien, den indiska subkontinenten och Rom som handlade längs vägen. Det var kort om klädeshistoria för denna gång.