Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Karl Lagerfeldt

Karl Lagerfeldt

Karl Lagerfeldt var en modeskapare som föddes i Hamburg i Tyskland september 1933.

Karl Lagerfeldt

Karl Lagerfeldt

Lagerfeldt var främst känd för att vara designchef för Chanel men också för hans egna varumärke ‘Karl Lagerfeldt’ som han skapade på 80-talet. Han föddes 1933 i Tyskland men bestämde sig för att flytta till Frankrike, närmare bestämt Paris på 50-talet för att satsa på sin modekarriär och det är också i Paris som han utförde det mesta arbetet i sin mycket framgångsrika karriär. Karriären började genom att han var anställd som assistent för Pierre Balmain. 1964 åkte han till Rom för att studera konsthistoria i staden samtidigt som han frilansade på flera modeföretag så som Chloé, Krizia och Valentino.

1967 anställdes han av Fendi för att modernisera deras pälskollektion vilket blev en stor succé när han använde sig av bland annat kanin och ekorrskinn. Samarbetet med Fendi varade länge, ända fram tills Lagerfeldts död 2019. När 80-talet kom så bestämde han sig slutligen för att starta upp sitt helt egna varumärke. Som mest känd var Karl Lagerfeldt förstås för sitt arbete som designchef för Chanel. Han blev anställd hos Chanel i början av 80-talet på en tid när det inte gick speciellt bra för varumärket. Några år tidigare hade nämligen grundaren Coco Chanel dött vilket hade resulterat till att företaget varit nära på att läggas ner men efter Lagerfeldt anställning så kunde man se att det gick bra för varumärket igen på grund av att han var ett riktigt geni inom mode. Han arbetade på Chanel från 1983 fram till sin död februari 2019, han var då 85 år gammal.

Ett geni inom mode

Lagerfeldt föddes i en familj där pappan i familjen var en hårt arbetande affärsman som drev ett företag som producerade och importerade kondenserad mjölk. Lagerfeldts morfar var politiker i ett katolskt parti och familjen var också aktiva i den katolska kyrkan. Redan som barn började han att ha stort intresse för bildkonst i skolan och källor från gamla skolkamrater till Lagerfeldt har berättat att de minns att han brukade rita olika skisser vare sig det var bild de höll på i skolan eller något helt annat ämne. Han har själv berättat i intervjuer att han egentligen inte lärde sig så mycket om konst och mode i sin skolgång utan istället genom att återkommande besöka konsthallarna som fanns i närheten av där han bodde.

Hans största inspiration kom från de fransa konstnärerna vilket då gjorde att han ville lära sig det franska språket. Han har berättat att varför han försatte sin skolgång egentligen enbart var för att kunna lära sig franska så att han en dag skulle unna flytta dit. Lagerfeldt var känd för att aldrig riktigt gå ut med hans exakta ålder. Han sa för det mesta att han var yngre än vad han egentligen var. Det har genom åren kommit fram många bevis på att han föddes i september 1933 men trotts detta valde han att ha en stor 70-årsfest, september 2008 när han egentligen hade fyllt 75 och inte 70.