Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin

Som husets poetiska logotyp även visar (en kvinna som håller sitt barn i handen) så har Lanvin alltid varit ett familjeföretag. Jeanne Lanvin föddes år 1867 i en blygsam familj med 10 bröder där hon var äldsta barnet. Hennes far arbetade i en typografi och det gjorde även hans far. Jeannes far arbetade med Victor Hugo och hjälpte honom att skriva och publicera sina romaner. Han hjälpte Hugo även att fly från Frankrike under statskuppen år 1851. Hugo var anledningen till att Constantine, Jeannes far, kunde försörja sina 11 barn dock kom detta att äventyras när Hugo återvände till Frankrike.

Jeanne Lanvin
Jeanne Lanvin

Efter vad som ryktas ha varit ett argument mellan de två männen så blev Hugo missnöjd med Constantine och upphörde därför att betala honom. På grund av de ekonomiska problemen som de kom att ha så tvingades Jeanne att börja arbeta redan från 13 års ålder. Först började hon att arbeta i Madame Bonnis butik som tillverkade och sålde hattar och senare kom hon att jobba för skaparen Suzanne Talbot.

De mesta av tiden spenderade hon på att tvätta och gnugga golv men hon lärde sig även en massa om tillverkning och försäljning. Som ung flicka blev Jeanne otroligt sparsam och sparade varenda krona hon kunde få tag på. Hennes barndom spenderas inte i några parker med kompisar utan hon var tvungen att växa upp redan i väldigt ung ålder. På grund av hennes sparande och alla hennes kompetenser och erfarenheter hon fick inom industrin så öppnade hon sin alldeles egna butik i Paris år 1889. Jeanne var då endast 18 år gammal.

Jeanne Lanvin i vuxen ålder

 Jeanne gifte sig med Emilio di Pedro år 1859 och kort därefter kom hennes enda barn, en dotter vid namn Marguerite. I samband med hennes dotter födsel så började Jeanne att rikta in sig på barnkläder. Hon designade och tillverkade kläder för barn som kom att fånga många rika människors uppmärksamhet. Kort därefter började hon tillverka kläder för mammorna också och även dessa tillverkningar behöll sin popularitet.

Hennes företag blommade och år 1909 beslöt hon sig därför för att slå sig samman med Syndicat de la Couture och bli en aktör i den franska modevärlden. Hennes modehus i Paris kan idag betraktas som den äldsta modehus i världen som fortfarande designar. Efter hennes död fortsatte hennes dotter i samma bransch och därefter hennes kusin. Modehuset har genom åren passerat igenom familj och släkts händer.

Modehuset säljer idag inte bara kläder utan innan hennes död så började Jeanne även sälja parfymer, något som idag är värda massa pengar och anses vara så kallade lyx-parfymer. Det var år 1927 som hon började sälja hennes legendariska parfym, Arpegé. Logotypen på flaskan tillverkades av den kända illustratören Paul Iribe och parfymflaskan tillverkades av inredningsarkitekten Armand-Albert Rateau. Jeannes kläder säljs än idag för väldigt dyra summor och hon nomineras fortfarande världen över på olika modeprojekt. Idag kan man se hennes kläder på utställningen som gjordes i hennes namn på Palais Galliera i Paris.  Där kan man skåda hennes otroligt finslipade öga för detaljer och hennes utsökta kollektioner hon tillverkade tillsammans med andra stora namn inom modevärlden.