Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Hur funkar en symaskin

Hur funkar en symaskin

Symaskiner är mycket praktiska maskiner som används för att sy fortlöpande stygn i olika textilmaterial. Den första symaskinen uppfanns av en fransk skräddare med namn Bartholomé Thimonnier 1830. Motståndet mot maskinen var kraftigt, och allt som producerades med hjälp av denna maskin förstördes av ilskna sömmerskor i protest.

Hur funkar en symaskin
Hur funkar en symaskin

Anledningen till detta var att man sa att tygerna som sytts inte höll samma höga kvalitet, men troligen handlade det mer om en rädsla för att jobb skulle förloras. Senare skapade amerikanerna en ny typ av symaskin. Idag finns det högteknologiska maskiner med mängder av funktioner och inställningar. De som används för hemmabruk syr ca 1000 stygn i minuten medan de som används inom industrin kan sy upp till nio gånger fler.

Symaskiner syr med två trådar samtidigt, en över och en undertråd. Principen går till så att den övre tråden gör en ögla som den undre träs igenom. Under tyget finns det som ett litet rullband som flyttar tyget lite framåt efter att stygnet sytts.

Tack vare den tekniska utvecklingen finns det avancerade symaskiner som klarar av att få broderier och olika monster inprogrammerade via en dator. Dessa kan de sedan sy utan att man egentligen behöver göra så mycket. För den som är intresserad och vill lära sig om olika tekniker finns det många olika forum för att dela tips och idéer. Det finns grupper på Facebook där det publiceras bilder och texter som beskriver olika tekniker och resultaten av dem.

Till och med slutet på 1800-talet användes symaskiner som drevs med hjälp av muskelkraft, alltså mekaniska symaskiner. När de elektiska maskinerna kom runt sekelskiftet blev de snabbt populära för både hemmabruk och industrier. Idag kan man köpa riktigt gamla symaskiner på auktioner. Dessa används sällan för att sy med utan istället som en antik inredningsdetalj.

Stygnen

Symaskinens stygn blir ofta mer jämna än när man gör dem för hand, eftersom det är förinställt exakt på vilka avstånd stygnen hålla. Inställningar kan göras även för hur breda de skall vara samt hur de skall se ut på under och översidan.

Symaskin
Symaskin

Att trä maskinen

När man skall trä en symaskin gäller det att känna till hur den maskin man skall använda fungerar. De flesta maskiner har en spole som sitter under nålen. I denna skall man fästa undertråden. På ovansidan av maskinen finns det system för att fästa övertråden på ett korrekt sätt. Denna skall sedan föras in genom nålsögat. Innan man syr behöver man på de flesta maskiner starta genom att fiska upp undertråden från spolen. När man köper en ny maskin ingår det alltid en handbok som beskriver hur man gör när man skall sätta i tråd i sin maskin, vilka inställningar den har och hur man ändrar dem.

Ett effektivt sätt att lära sig om sin maskin är också att testa sig fram och undersöka den maskin man ska använda och vilka inställningar man föredrar. Alla symaskiner fungerar lite olika även om principen är den samma. Det är bra att testa att sy på en lös tygbit för att lära sig mer om maskinen och dess hastighet och teknik.