Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Hattar och klädkod på Royal Ascot

Hattar och klädkod på Royal Ascot

I mitten på juni varje år är det dags för en av årets viktigaste veckor, i alla fall om tillhör galoppsporten och den brittiska aristokrati. Det handlar så klart om galopptävlingarnas galopptävling, The Royal Ascot. Men det är inte bara hästarna som står i fokus, här handlar det minst lika mycket om kläder, och då inte minst hattar.

Hattar och klädkod på Royal Ascot

Hattar och klädkod på Royal Ascot

För det är precis det som The Royal Ascot handlar om, hästar, hattar, kungligheter och champagne. Över hela området ligger en svag doft av svettig häst blandat med doften av bubbel och marken är full av gurkskivor från drinken Pimms. The Royal Ascot är en fest som är så brittisk att den måste upplevas på plats. Och då inte minst för att se den hatt-bonanza som är en lika självklar del av tävlingarna som hästarna som startar i loppen. Här är det stora brätten och yviga plymer som gäller och det är i princip bara fantasin och en eventuell begränsad budget gällande hattmodistens faktura som sätter stopp.

Strikt klädkod

Tro dock inte att du bara kan glida in genom entrén för att titta på lite galopptävlingar. Det är ingen liten klubbtävling det handlar om utan en av världens mest prestigefulla galopptävlingar där den brittiska drottningen, helst i sällskap med hela familjen, är ett givet inslag. Här gäller det att ha koll på klädkoden och följa den, annars blir det stopp redan i entrén. Organisatörerna har varit förutseende nog att sätta ihop en broschyr och en liten film om vad det är som gäller i klädväg.
Dessutom finns det tre olika biljettkategorier till tävlingen, var och en med sin klädkod.

  • Silver ring är den billigaste biljetten. Här gäller hel, ren och inga stora märken på kläderna, det vill säga glöm hoodien och Adidas-byxorna.
  • Grandstand är mellansektionen och här ska damer ha facinator eller hatt. Byxorna ska vara långa, shorts är inte att tänka på, och klänningen får inte visa magen eller vara för djupt urringad. Herrar ska bära kostym med skjorta och slips.
  • Royal Encolusre är området för crème de la crème och det är här de riktiga påfåglarna visar upp sig. Här måste damerna ha hatt, klänningen gå minst nedanför knäna och får inte ha bar midja, bara axlar eller vara urringade. Byxdress går bra om den är matchad i både färg och material samt har hellånga ben. Herrarna ska bära jackett i grått eller svart och till det en hög hatt och svarta skor.

Enda sättet att komma runt klädkoden lite grand är att som utländsk besökare komma i folkdräkt och om man är militär är det fritt fram, och mycket uppskattat, att komma i uniform.

Hattar i alla former

Det är inte bara hästarna som tävlar, åskådarna har en mycket viktig uppgift och det är att utse den vinnande hatten. Ascot är verkligen årets hat galore och det finns hattar i alla modeller, från smakfulla kreationer från de största modisterna till mer eller mindre tilltalande hattar med en diameter som cykelhjul. Det är fjädrar, plymer, band och rosetter på både längden och tvären. Det är värt att besöka The Royal Ascot en gång i livet, enbart för hattarnas skull.