Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Gianni Versace

Gianni Versace

Alla ville bära kläder designade av den italienske modeskaparen Gianni Versace, kungligheter, modeller och skådespelare. Prinsessan Diana var en av hans återkommande kunder. Versace och hans partner Antonio D’Amico syntes ofta på den internationella festscenen och i bekantskapskretsen fanns, förutom modeller och kungligheter, musikstjärnor som Eric Clapton, Duran Duran, Madonna, Cher, Sting och Elton John.

Gianni Versace

Gianni Versace

Grekerna och Warhol inspirerade

Giovanni ”Gianni” Maria Versace föddes och växte upp i Reggio Calabria i Italien. Hans mamma var sömmerska och Gianni Versace hade redan som barn ett stort intresse för design och sömnad. Han influerades av Andy Warhol och spåren från det antika Grekland som dominerade de historiska platserna där han växte upp. Versace studerade latin och grekisk historia men avslutade aldrig studierna. Istället flyttade han till Milano för att börja arbeta med kläddesign. Det var också här han presenterade sin första kollektion och öppnade sin första boutique på Via della Spiga, 1978.

Efter att Versace öppnat sin första butik blev han snabbt en sensation på den internationella modescenen. Hans kreationer i starka färger, stora mönster och sexiga skärningar väckte stor uppmärksamhet och tilltalade dem som tröttnat på dämpade färger och enkla skärningar. En del älskade hans design medan andra avskydde den. I den ständiga designrivaliteten med Giorgio Armani sa Versace ”En man klär sin fru i Armani och älskarinnan i Versace”.

Skapade ett imperium

Med hjälp av familjen byggde Gianni Versace upp sitt imperium. Han anställde systern Donatella Versace som vice VD för företaget och brodern Santo Versace som VD. Senare anställde Versace även Donatellas man, Paul Beck, som ansvarig för herrkläder. Gianni Versace var stolt över sitt syditalienska arv och lät kollektionerna influeras av motiv från den grekisk-romerska konsten. Det syns inte minst i Versace-företagets logotype som innehåller Medusas huvud. Versace inspirerades även av samtida konst och skapade många grafiska mönster som baserades på Andy Warhol och Roy Lichtensteins konst.

I början av 1980-talet expanderade företaget Versace till att även omfatta smycken och husgeråd i form av lyxiga möbler och textilier. 1989 tog man företaget ytterligare ett steg framåt och började med haute couture. Versace valde att anlita kändisar in sin marknadsföring genom att sätta dem på första parkett under visningarna. Han bidrog även till att Naomi Campbell, Christy Turlington och Linda Evangelista blev supermodeller genom att anlita dem som modeller både på visningar och i marknadsföringskampanjer.

Gianni Versace stod på toppen av sin karriär när han den 15 juli 1997 sköts till döds utanför sitt stora och påkostade hus på Ocean Drive i Miami Beach. De två skotten i huvudet dödade honom troligen omedelbart. Mannen som höll i pistolen var seriemördaren Andrew Cunanan och han begick självmord med samma pistol som han skjutit Versace med, en vecka efter mordet. Cunanan var besatt av designern och skröt ofta om deras vänskap, en vänskap som helt och hållet var uppdiktad av Cunanan. Det är inte ens säkert att de möttes på en nattklubb i San Fransisco som en del hävdar. Deras relation till varandra är och förblir ett mysterium. Gianni Versace ligger begravd i familjegraven på Moltrasio kyrkogården i närheten av Como-sjön i Italien.