Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » För dig som vill lära dig sy

För dig som vill lära dig sy

Förr räknades det som en normal hushållssyssla att sy sina egna kläder. Idag är det inte lika vanligt. Kanske beror det på att vi har råd att köpa färdiga kläder eller att vi inte har tid för hantverket annat än för nöjes skull. Våra butiker har dessutom allt vi behöver i klädväg, liksom postorderföretagen, till överkomliga priser.

För dig som vill lära dig sy
För dig som vill lära dig sy

Det vi hittar på galgarna i affären står dock i stor kontrast till de plaggen vi hittar hos de stora och ibland lite vilda modehusen runt om i Europa. De erbjuder exklusiva skräddarsydda kläder – haute couture – vilket borgar för stor skicklighet och hög kvalitet. Priset blir så klart därefter. De flesta modehusen kan oftast även erbjuda massproducerade kollektioner, vilka då går under benämningen prête a porter – färdigt att bära – som har en del gemensamt med vad som finns i våra klädbutiker.

Nöjet i att skapa

Trots tidsbrist och olönsamhet är det många som älskar att sy sina kläder själva efter egna idéer och smak. Andra önskar att de kunde. I båda fallen handlar det om att ge utlopp för sin kreativa sida, parat med intresse för kläder och stilar. Att få frossa i tyger och mönster, färger och former och sedan sy just det unika plagg som speglar ens skaparglädje och personlighet. Andra finner en precis lika stor glädje i att sy sina egna gardiner eller prydnadskuddar för att sätta en personlig prägel på sitt hem.

Grunderna i grundskolan

På syslöjden under skoltiden fick vi just det, grunderna. De fungerar utmärkt än idag, men vill man designa och sy sin egen festklänning räcker inte de kunskaperna långt. För nybörjaren finns bra sykurser, där man får hjälp att sy sitt plagg. Det kan handla om mönster, klippa till tyg och de momenten som behövs göras innan man sätter tyger i symaskinen.

Grunderna i grundskolan
Grunderna i grundskolan

Vissa tycker de får tillräckligt utlopp för sin kreativitet genom en kurs i sömnad, andra vill fortsätta utvecklas vidare hemma. Oavsett vilket behövs en bra symaskin. Inte nödvändigtvis en superavancerad, men en som är har de funktioner som du tror att du kommer att behöva. Förutom kurser i sömnad finns bra handböcker och olika forum på sociala medier som ger stöd när man kört fast.

En bra sax – inga tårar

Någon har myntat uttrycket att en bra sax håller tårarna borta. Det är alldeles sant att den utrustning man använder vid sömnad, utöver symaskinen, betyder oerhört mycket under arbetet. Det kostar en hel del att införskaffa den utrustning man behöver, men att kompromissa bort kvalitet straffar sig förr eller senare. En sax som tuggar tyget istället för klipper ger fula kanter. Detta tär oerhört på skaparglädjen. Var därför kräsen och låt det ta tid att få ihop en bra utrustning för att kunna sy så smidigt som möjligt.

Lappa – laga – ändra

Det är så klart roligare att skapa nytt än att lappa och laga kläder som är trasiga. Men ibland vill man inte kassera älsklingsjeansen för att dragkedjan gått sönder, eller så kanske behövs den nya kjolen läggas upp. Dessutom kan det vara minst lika spännande att ändra eller sy om gamla plagg till nya kreationer, som att skapa helt nytt. Att sy idag handlar i huvudsak om nöjet att skapa och här kan ambitionerna se väldigt olika ut.