Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Elie Saab – kungen av röda mattan

Elie Saab – kungen av röda mattan

Den libanesiske designern började sy klänningar redan som nioåring. När han var 17 år öppnade sin första ateljé, mitt under det rasande inbördeskriget, och fortsatte därifrån till att designa till världens mest kända kvinnor. Resten är historia och i dag driver Elie Saab en internationell firma som omsätter åtskilliga miljoner.

Elie Saab – kungen av röda mattan

Elie Saab – kungen av röda mattan

Elie Saab har klätt många av Hollywoods skådespelerskor och brukar därför kallas för ”kungen av röda mattan”. Hans kollektioner är djärva med en blandning av material och tyger med olika struktur. Själv uppträder han enkelt klädd, inte sällan i svarta jeans, en tröja och kavaj med motivationen att han är en enkel man. Hans framtoning av sig själv må vara enkel men Elie Saab är också en komplex och smart man som utan hjälp har byggt upp ett miljonimperium från grunden.

I princip självlärd

Han har designat en bröllopsklänning med diamanter och smaragder som krävde så mycket arbete att prislappen hamnade på 2,4 miljoner dollar. Hans haute couture-kreationer är inte heller billiga, de enklaste kostar 12,000 dollar. Men de priserna är inga större problem när man har kunder som drottning Rania av Jordanien, och världsstjärnorna Angelina Jolie och Meryl Streep i kundkretsen. Vilka namn du än nämner på kända kvinnor så har Elie Saab klätt dem, så smeknamnet ”kungen av röda mattan” är egentligen inte så konstigt.

Saab började sy klänningar till sina systrar och släktingar när han var nio år. Åtta år senare, när inbördeskriget i Libanon rasade för fullt, öppnade han sin första ateljé. Då hade han varit inne och vänt på en designskola i Paris. Elie Saab tyckte att han redan kunde allt de lärde ut på skolan och hoppade av utbildningen istället. Något som kan tyckas vara en arrogant gjort av en 17-åring men det visade sig vara helt rätt beslut. Saab behövde inte mycket utbildning och 2002 blev han den första libanesiska designern någonsin att klä en Oscarsvinnare. Halle Barrys vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Monster’s Ball och hennes känslosamma tacktal, som sågs av miljoner människor världen över, satte Elie Saab på designkartan. Den gröna tyllklänningen med djuprött broderi fick så mycket uppmärksamhet att den än i dag finns kvar på bäst klädda-listan för Oscarsgalan.

Använder rädsla som drivkraft

Elie Saab förvaltade uppmärksamheten som klänningen fick väl och använde den för att bygga upp sitt företag. Han trivs inte rampljuset, vill inte tävla mot andra med sina kreationer och är lika nervös varje gång han ska visa en kollektion. Men istället för att ge efter för rädslan använder han den som en drivkraft. Hans motto är ”Framgång och rädsla går alltid hand i hand för framgång utan rädsla är meningslös”. Elie Saab har aldrig glömt sitt ursprung och han tycker att det är viktigt att ge något tillbaka. Därför är han mentor för designstudenter i Libanon och är även delaktig i ett antal utbildningsprojekt vars syfte är att utveckla designbranschen i området. Han har även varit domare i mellanösterns upplaga av Project Runway. Där precis som i övriga livet är han noga med att poängtera att utan rätt mindset kommer man ingenstans och att hårt arbete lönar sig. Det är Elie Saab själv ett lysande exempel på.