Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Diane von Furstenberg

Diane von Furstenberg

Hon minns hur hennes mamma, en av dem som överlevde Auschwitz, stängde in henne i en garderob när hon var liten och sa: ”Det finns inget att vara rädd för”. Hennes mamma ville lära henne att inte vara rädd för mörker och Diane von Furstenberg är tacksam för att hon gjorde det. Att lära sig att mörker är just bara mörker och att det inte finns något att vara rädd för i mörker, enligt designern själv den bästa presenten hon kunde få. Utan den vetskapen hade hon kanske inte kommit så långt som hon har gjort. Det är över huvud taget svårt att förställa sig något eller någon som den 71-åriga belgiskfödda och frispråkiga von Furstenberg skulle vara rädd för. Redan i 20-årsåldern visste hon att hon skulle bli en kvinna med ansvar för något stort.

Omlottklänningens krönta drottning

Hon har byggt sitt varumärke runt ett lite udda plagg, omlottklänningen. 1974 lanserade hon en hybrid som bestod av en ballerinatop och matchande kjol och i ett då omvälvande material, jersey. Det som hon tyckte var en löjlig liten klänning blev istället en ikonisk modell som gav henne ett omslag på tidningen Newsweek 1976. Tidningen kallade henne för den mest säljbara kvinnan sedan Coco Chanel. Enligt henne själv handlade allt om jerseytyget eftersom det skulpterade kvinnokroppen i en tid där alla andra tyger var stela. Dessutom skapade mönstren en rörelse och en attityd som fick kvinnorna att känna sig kattlika. Precis som hon själv ville göra.

Hennes klänningar, då som nu, är ett med henne. Diane von Furstenberg är DVF och DVF är Diane von Furstenberg helt enkelt. Och hon är fortfarande färgsprakande och djärv i sina designer, precis som de kläder hon själv bär. Vad annat kan man förvänta sig av en hårt arbetande och framgångsrik kvinna som började bygga upp sitt varumärke i en tid när de flest kvinnor fortfarande var hemmafruar eller på sin höjd arbetade deltid. Dessutom var hon väldigt frispråkig gällande sex och lät sig både fotograferas sittande vid ett skrivbord och liggande på en säng. Diane von Furstenberg var en del av sex and the city långt före tv-serien skrevs.

Kunde blivit annorlunda

Livet hade kunnat blivit ett helt annat för von Furstenberg. Det var till exempel det ingen slump att studenten från internatskolan i Schweiz skulle sluta arbeta för en tygtillverkare i Italien, inte ens en som levererade tyger till Gucci. Det var helt enkelt fel dörr att välja bland alla som fanns framför henne. Hennes man Egon von Furstenberg, som för övrigt bär prinstitel, var inte helt positivt inställd till att hon skulle arbeta.

Han trodde bara att det skulle bli några klänningar av jerseytyget som hon importerade från italienska Como, inte att hon hade tänkt att bygga upp ett stort företag. Diane von Furstenberg har upplevt fler gropar i vägen sedan dess både privat och yrkesmässigt. Hon har besegrat cancer och en skidolycka höll på att förstöra hennes käkben. Men hon har inte låtit det hindra henne. Diane von Furstenberg tänker fortsätta designa färgstarka djärva kläder som är funktionella så länge hon orkar och hon tänker aldrig slut gå sina egna vägar, för det sista hon vill bli är en slav under mode.