Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Coco Chanel – den rebelliska modedesignern

Coco Chanel – den rebelliska modedesignern

För det mest förknippas Gabrielle ”Coco” Chanell med två saker; ”den lilla svarta” och Chanel N° 5. Den första är klänningen som är en av tidernas största modeframgångar och som lanserades 1926. Den andra är parfymen, lanserad 1921, som bär Coco Chanels lyckotal och som Marilyn Monroe bidrog till att göra odödlig när hon besvarade frågan om vad hon hade på sig när hon sov med ”två droppar Chanel N° 5. Men Coco Chanel var så mycket mer än en klänning och en parfym.

Coco Chanel – den rebelliska modedesignern

Coco Chanel – den rebelliska modedesignern

Frigörare men inte feminist

Gabrielle Chanel, som hon egentligen hette, var en smart affärskvinna som själv designade det liv hon ville leva. Hon gifte sig inte, men hade flera älskare, hon fick inga barn men stod syskonbarnen nära. Hennes motto var enkelhet men det betydde inte på något sätt att accessoarer och detaljer inte fanns med i bilden eller hade stor betydelse i hennes kreationer. Coco Chanels styrka som designer låg tveklöst i hennes utmärkta förmåga att blanda enkla och exklusiva material och att mixa manligt med kvinnligt. Själv bar hon ständigt halsband med oäkta pärlor men inte alldeles sällan ihop med smycken av äkta pärlor.

Coco Chanel gillade att cykla och rida, något som var fullständigt omöjligt att göra i de hårt snörade korsetter som präglade kvinnomodet i början av 1900-talet. Det fick henne att börja mixa in manliga inslag i det kvinnliga modet och skapa kläder som var bekväma och praktiska. Själv gick hon ofta i långbyxor och hon var den första designern som började skapa byxor för kvinnor. När de franska kvinnorna erbjöds reskappor med stora fickor, hattar som kunde vikas ihop och kläder där hälften av knapparna inte var prydnad utan kunde användas, tog det inte lång tid innan de hälsofarliga korsetterna var ett minne blott.

Karriären och männen

Coco Chanel växte upp under mycket fattiga förhållanden, pappan var gårdfarihandlare och mamman arbetade som sömmerska. När pappan övergav familjen och mamman dog ung, splittrades de fem syskonen. Gabrielle och hennes systrar växte upp på ett barnhem som drevs av nunnor i Aubazine. Där fick de bidra i arbetet genom att sy och klippa. Gabrielle Chanel och systern Adrienne fick senare anställning som butiksbiträden i en strump- och underklädesaffär, där den unga Gabrielle Chanel sydde allt från barnkläder till fjäderboor. Kvällstid arbetade hon som varietéartist på ett kafé och det var här hon fick smeknamnet Coco. De två C:na blev sedan logotypen till det numera så välkända och anrika modehuset.

För att kunna starta en egen affärsverksamhet tog Coco Chanel hjälp av två av sina älskare, först den förmögne godsägaren och polospelaren Etienne Balsan och sedan den förmögne britten Arthur ”Boy” Chapel. Chapel introducerade Coco Chanel för Paris societet, något som ökade på hennes kundkrets markant. Chanel och Chapel levde också ihop under flera år.
Huset Chanel ligger på rue Cambon 31 i Paris, inte långt från nummer 21 där hennes första butik låg. Har finns också hennes privata våning, bevarad som den var när Coco Chanel dog 1971. Våningen har inget sovrum, när det var dags att krypa ner i sängen smet Coco Chanel istället över gatan och in genom bakdörren på hotell Ritz där hon hade sin svit.