Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Clare Waight Keller – designer till Meghan Markles brudklänning

Clare Waight Keller – designer till Meghan Markles brudklänning

Efter månader av spekulationer om vem som skulle designa Meghan Markles, prins Harrys blivande hustru, bröllopsklänning gick jobbet till en outsider; Clare Waight Keller, kreativ ledare på modehuset Givenchy.

Clare Waight Keller – designer till Meghan Markles brudklänning

Clare Waight Keller – designer till Meghan Markles brudklänning

Modeexperterna rynkade på näsan och var skeptiska till att inte både designern och modehuset var brittiska. En bröllopsklänning till en brittisk prinsgemål borde designas av ett brittiskt varumärke. Kritiken från modeexperterna tystnade i samma sekund som Meghan Markle klev ur bilen utanför St. Georges kapell. Klänningen var perfekt.

Hertiginnan av Sussex

Det är knappt ett och ett halvt år sedan Clare Waight Keller från Birmingham befordrades till kreative ledare på det anrika modehuset Givenchy i Paris, startat 1952 av Hubert de Givenchy. I och med det klev Waight Keller in i modehusets hall of fame och återbringade det till dess glansdagar när Hubert de Givenchy försåg Audry Hepburn och Wallis Simpsons med couture-klänningar. Meghan Markle, numera hertiginnan av Sussex, valde Waight Keller som designer till sin brudklänning för hennes tidlösa och eleganta estetik i kombination med oklanderlig sömnad. Kensington Palace gick dessutom ut med att hertiginnan av Sussex ville hylla en brittisk designer som har verkat som kreativ ledare på tre världsomspännande och inflytelserika modehus: Pringle of Scotland, Chloé och nu Givenchy.

Inspirationen till brudklänningen hämtade Claire Waight Keller från några av de klänningar som Hubert de Givenchy designade till sina privata kunder på 1950- och 1960-talet. Klänningarna hade de dramatiska siluetter som går att få fram när man använder sig av tjocka satin tyger och silke. Hubert de Givenchys ikoniska bateau-ringning såg lika futuristiskt ut i Waight Kellers tappning i hertiginnan av Sussex brudklänning, som den gjorde när Givenchy utvecklade dem på 1950-talet. Kanske var det klänningarna som designades för Audry Hepburn och andra kändisar på 1950- och 1960-talet som startade diskussionen och hur Megan Markles brudklänning skulle se ut. Hubert de Givenchy dog 91 år gammal den mars 2018, bara två månader före bröllopet mellan hertigparet av Sussex. Det går inte annat än att beklaga att han inte fick se hertiginnan av Sussex bära Claire Waight Kellers vackra klänning som återuppväckte hans ikoniska formgivning och vidarebefordrade den till nästa generation.

Waight Kellers väg till toppen

Claire Waight Keller studerade modedesign på Ravensbourne Collage of Art i London och fortsatte sedan till The Royal Collage of Art och kompletterade med en mastersexamen i slutet av 1990-talet. Efter examen flyttade hon till New York där hon fick sitt första jobb som stylist hos Calvin Klein och därefter ingick hon i designteamen hos Ralph Lauren och Gucci. 2005 utnämndes hon till kreativ ledare på Pringle of Scotland där hon arbetade kvar till 2011. Då tog flyttade hon till Paris där hon blev kreativ ledare på det parisiska modehuset Chloé, innan hon 2017 utsågs till kreative ledare på Givenchy. Hon var då den första kvinnan på den posten i företagets historia. Vilka utmaningar som väntar Claire Waigth Keller och modehuset Givenchy återstår att se men utan att sticka ut hakan allt för mycket går det att säga att framtiden ser ljus ut.