Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Clothes » Alexander McQueen – designer med hjärtat i Skottland

Alexander McQueen – designer med hjärtat i Skottland

Några timmar efter att begravningsceremonin för hans mor var över gjorde Alexander McQueen verklighet av det han tidigare hade talat om. Djupt deprimerad efter sin älskade mammas död och ett besked som klargjorde att han var Hiv-positiv, hängde han sin Mayfair-våning i London.

Alexander McQueen – designer med hjärtat i Skottland

Alexander McQueen – designer med hjärtat i Skottland

Den brittiske modeskaparen hade inte fyllt mer än fyrtio år när han valde att avsluta sitt liv i februari 2010. Bakom sig hade han en karriär som hade en stadigt uppåtgående kurva. Lee, som han kallades av familj och nära vänner, växte upp under enkla men kärleksfyllda förhållande. McQueen utmärkte sig inte i skolan men han stora förkärlek för att sy gav honom en plats hos Anderson & Sheppard, ett skrädderi på Savile Row. Den unge lärlingen ville vidare och ansökte och kom in på Central Saint Martins College of Art and Design, där han fick utlopp för all energi, idéer, skaparkraft och den ambition han hade i sig.

Extremt och surrealistiskt

Alexander McQueen blev assistent hos den italienske designern Romeo Gigli och upptäcktes i och med det av modehuset Givenchy som anställde honom som designer. Utan att kunna ett enda ord på franska flyttade McQueen till Paris på halvtid och där började han skapa de fantasifulla och nyskapande modevisningar som skulle ge eko igenom hela modevärlden. I filmen om Alexander McQueen benämns kläderna som obärbara, vilket många av dem också var, men dessa smått surrealistiska kreationer varvades också med vackra och perfekt skräddade kläder. McQueen var, liksom Coco Chanel, en rebell inom modevärlden, men när Chanel skapade enkla och stilrena kreationer, gjorde Alexander McQueen det rakt motsatta. Hans kreationer var ofta fantasifulla och groteska och visades i modeshower där det omöjliga visualiserades. Man kan anta att hans mentor, modeskribenten Isabella Blow, inspirerade honom med sin extrema klädsel.

Kärleken till Skottland

Även om han var född och bosatt i London räknade Alexander McQueen Skottland och då i synnerhet Isle of Skye, där hans pappa föddes, som hem. Det skotska arvet gick också igenom i flera av hans kollektioner och kanske inte minst den som fick namnet Highland Rape och som var inspirerad av The Highland Clearances. När han skulle ta emot utmärkelsen Oder of the Brittish Empire gjorde McQueen det i full Highland dress, och klädde sin date för kvällen Sarah Jessica Parker i tartan.

Alexander McQueen och hans familj besökte ofta Isle of Skye och efter hans död sa hans bror Michael: ”Alexander reste kors och tvärs över hela världen men när han var i Skottland kände han sig hemma”. Av den anledningen är McQueens önskan om att hans aska skulle spridas på Isle of Skye inte helt förvånande. Det var i Skottland han fann ron och lugnet som inte pengar inte kunde köpa och här kunde han tillfälligt komma undan de ständiga kraven på att prestera, de krav som slutligen skickade ner honom i den djupa depression som fick honom att ta sitt liv. Alexander McQueens gravsten finns på kyrkogården Kilmur på Isle of Skye.